Viulu kuuluu esimerkiksi sinfoniaorkesterien kulmakiviin ja viulunsoitolla on pitkä ja maineikas historia. Viulua pidetään kuitenkin myös vaativana soittimena, jonka mestarillinen hallitseminen vaatii vuosien työn. Vastapainona huipputason viulistit ovat kuitenkin myös erittäin arvostettuja. Tässä artikkelissa kerromme viulun historiasta ja esittelemme myös joitakin kuuluisia viulunrakentajia.
Historia
Viulu on 1500-luvulla Italiassa kehitetty soitin. Sen kehityksessä otettiin paljon vaikutteita ajan muista soittimista, erityisesti rebekistä, mutta myös muun muassa lira da bracciosta. Pidemmällä aikavälillä kaikkien eurooppalaisten jousisoittimien katsotaan kehittyneen arabialaisista rebab-piikkiviuluista.
Alun perin viuluissa oli vain kolme kieltä, mutta ensimmäinen neljäkielinen viulu valmistettiin jo vuonna 1555 kuuluisan viulunrakentajan Andrea Amatin toimesta. 1500-luvun viihde liittyi enimmäkseen musiikkiin ja teatteriin, urheilu ei miekkailua lukuun ottamatta ollut lyönyt läpi ja lukutaito oli harvojen herkkua. Makaaberimpaa viihdettä olivat eläinten keskinäisten tappeluiden katseleminen, julkiset häpeärangaistukset ja jopa julkiset teloitukset. Nykyaikaisesta viihteestä ei ollut tietoakaan. Ensimmäinen elokuva, sirkusnäytäntö ja slotti kehitettäisiin vasta vuosisatoja myöhemmin.
Taitavat soittajat olivatkin arvostettuja ja maaperä oli erinomaista viulun läpimurrolle. Nopeasti viulu syrjäytti edeltäjänsä suosituimpana jousisoittimena ja kysynnän myötä myös tarjonta kasvoi ja viulunrakentajista tuli soittajien tapaan erittäin kuuluisia ja arvostettuja.
Viulunrakentajat
Historian kuuluisimmat viulunrakentajat tulevat kaikki Italiasta, Cremonan kaupungista. Juuri Cremonassa Andrea Amati valmisti ensimmäisen nykyaikaisen viulun ja Amatin suvusta onkin tullut useita viulunrakentajia ja viulunrakentamisen opettajia. Seuraavaksi esittelemme joitakin kuuluisimpia viulunrakentajia lyhyesti.
Andrea Amati (1505-1577)
Andrea Amatia pidetään mahdollisena nykyaikaisen viulun keksijänä, joskaan täysin varmaa tietoa asiasta ei ole, vaan vaihtoehtoisesti nykyaikaisen viulun mahdollisena kehittäjänä ollaan nostettu esiin myös Gasbaro Da Salón nimi tai mahdollisesti moderni viulu on kehitetty Baijerin alueella, eikä lainkaan Italiassa.
Varmaa on kuitenkin, että Andrea Amati oli ensiluokkainen viulunrakentaja ja hänen viulunrakennustaitonsa ansiosta viulu nousi suosioon. Amatin viulut olivat äärimmäisen kauniita, lähes taideteoksia. Osa Amatin valmistamista viuluista on säilynyt nykyaikaan asti.
Nicola Amati (1596-1684)
Andrea Amatin henkilökohtaisesta elämästä ei tiedetä kovin paljon, esimerkiksi lapsimäärä ei ole tiedossa. Se kuitenkin tiedetään, että kaksi hänen lapsistaan, Antonio ja Girolamo, jatkoivat isänsä viitoittamalla tiellä ja olivat kuuluisia viulunrakentajia. Girolamolla puolestaan oli ainakin kymmenen lasta ja heistä Nicola Amati nousi kuuluisammaksi kuin isänsä ja setänsä konsanaan.
Nicola Amatin elämään kuuluu vuosina 1629-1631 riehunut italialainen rutto, joka pyyhkäisi jopa 35 prosenttia Italian väestöstä, mukaan lukien Nicolan isän, Girolamon. Nicola oli jo 1620-luvulla noussut Amatin työpajan johtavaksi viulunrakentajaksi ja koska hän kuului rutosta selviytyneisiin, jatkoi hän isänsä ja aiemmin kuolleen setänsä työtä myös tämän jälkeen.
Nicola Amatista tulikin Amatien viulunrakentajasuvun kuuluisin jäsen ja hänen oppipoikiinsa kuuluivat muun muassa Guarnerin viulunrakentajasuvun ensimmäinen jäsen Andrea Guarneri ja itse Antonio Stradivari.
Antonio Stradivari (1644-1737)
Mikäli tavallista kansalaista pyydetään nimeämään yksi viulu, on vastaus lähes aina Stradivarius. Stradivari oli siis todennäköisesti Nicola Amatin oppilas ja tämän jälkeen perusti oman verstaan.
Stradivarius-viuluja pidetään maailman hienoimpina viuluina ja hänen sanotaan pitkän 75-vuotisen, uransa aikana rakentaneen kaikkiaan 1 116 soitinta, joista 950 oli viuluja. Tähän päivään asti viuluista on säilynyt noin 500. Antonion apuna toimivat 11 lapsestaan ainakin pojat Francesco ja Omobono. Arvokkaimmat Stradivariukset arvioidaan yli 10 miljoonan dollarin arvoisiksi. Messiah-viulun arvo on jopa 20 miljoonaa.
Bartolomeo Giuseppe Guarneri (1698-1744)
Bartolomeo Giuseppe Guarnerin isoisä Andrea, setä Pietro ja isä Giuseppe olivat kuuluisia ja menestyksekkäitä viulunrakentajia, mutta nuorehkona kuolleesta Giuseppe ”del Gesú” Guarnerista tuli suvun kuuluisin viulunrakentaja. Juuri Del Gesún mallin mukaisesti useimmat nykyiset viulunrakentajat rakentavat viulunsa.
Monet pitävät Guarneria kaikkien aikojen parhaana viulunrakentajana ja yleisestikin hänen viulujaan pidetään toiseksi parhaina heti Stradivarin viulujen jälkeen. Del Gesún arvokkaimpien viulujensa arvo ylittää 10 miljoonan dollarin rajan. Erikoista on, että Guarnerin arvokkaimpia viuluja ovat hänen elämänsä viimeisinä vuosina tekemät, vaikka on spekuloitu, että ne on rakennettu kiireellä, koska Guarneri on tiennyt elonsa päivien olevan vähissä.
Guarnerin viulunrakentajasuku jatkui vielä ”Del Gesún” isoveljen, Pietron myötä, mutta hänen kuoltuaan 1762, ei kukaan hänen jälkeläisistään enää jatkanut sukutraditiota.