Pianon evoluutio ja merkitys musiikissa

Piano on monen luovan sielun uskollinen kumppani. He osaavat ilmaista sen avulla mitä erilaisimpia tunteita, melkeinpä musiikkilajista riippumatta. Tiesitkö kuitenkaan, kuka on pianon keksijä? Hän on italialainen Bartolomeo Cristofor. Kyseinen mies rakensi instrumentteja ja päätti 1700-luvun alkupuolella luoda uudenlaisen kosketinsoittimen. Pianon alkuperäinen nimi oli pianoforte, joka on italiaa ja tarkoittaa ”hiljaista-voimakasta”. 

1800-luvun aikana piano kehittyi alkuperäisestä, etenkin teknisten ominaisuuksiensa osalla. Pianon soitto muuttui nopeatrytmisemmäksi ja nuottien osalla tarkemmaksi, kun ranskalainen Sébastien Érard otti asian luomisvireensä alle. Samoina vuosina pianon fyysinen rakenne muuttui tukevammaksi, jolloin siitä lähti voimakkaampi ääni.

Seuraavassa tutustumme pianon historiaan ja erilaisiin pianotyyppeihin ja analysoimme hieman sitä, miten piano on musiikkipiireissä otettu vastaan.

Markkinoiden erilaiset pianotyypit

Pianoja löytyy markkinoilta useanlaisia ja kukin niistä omaa eri ominaisuuksia. Pianon valinta perustuukin aina pitkälti säveltäjän ja soittajan yksilöllisiin vaatimuksiin ja mieltymyksiin. Pianot voidaan jakaa pääasiassa seuraaviin kategorioihin:

  1. Akustiset pianot ovat perinteisiä pianoja, joissa kosketin saa vasaran lyömään pianon sisällä olevaa kieltä äänen syntymiseksi. Tässä kategoriassa on sekä flyygeleitä, kuten Steinberg, että niin sanottuja pystypianoja, jotka ovat monille se tutuin pianotyyppi.
  2. Digitaaliset pianot soivat ja näyttävät pitkälti akustisilta pianoilta, mutta ne toimivat elektronisesti. Tyypillisesti ne ovat kooltaan pienempiä, kuten Kawai tai Crumar, hinnaltaan edullisempia ja niistä löytyy ylimääräisiä ääniefektejä. Esimerkiksi keikkamuusikot suosivat digipianoja niiden helpon liikutettavuuden vuoksi. Huomautettakoon, että sähköpiano on sama kuin digitaalinen piano. 
  3. Hybridipianoissa, kuten awai Novus NV10S, yhdistyvät monen mielestä akustisten ja digitaalisten pianojen loistavimmat ominaisuudet. Usein niissä on akustisen pianon tai flyygelin hienostunut kosketinvalikoima, mutta ääni ei synnykään vasaran lyödessä kieltä mekaanisesta vaan tunnistinten avulla. Toisinaan kutakin kosketinta varten tunnistimia on jopa kaksi kappaletta. 

Pianon rooli länsimaisessa musiikissa

Piano anasti itselleen keskeisen roolin länsimaisessa taidemusiikissa jo heti 1700-luvulla. Monet varmasti tuntevat klassisen musiikin osalla Chopinin herkät pianosävellykset ja Ludwig van Beethovenin maineikkaan Kuutamo-sonaatin. Taitavat pianistit ovat suosittuja konserttivieraita myös Suomessa, esimerkiksi Clara Schumannin pianokonsertit ovat loppuunmyytyjä, samoin suomalaisten ja kansainvälistä mainetta niittäneitten Olli Mustosen ja Laura Mikkolan tarjoamat nautinnolliset konserttihetket.

Mitä jazz-, rock- ja pop-musiikkiin tulee, piano on ollut jo vuosikymmenet rakastettu soitin. Ray Charles, Stevie Wonder, Elton John, Freddie Mercury, Lady Gaga ja John Legend ovat vain esimerkkejä taitavista muusikoista, jotka usein esiintyvät itse pianoa soittaen. Jazzin saralla mainittakoon Art Tatum, Herbie Hancock ja Keith Jarrett. Jos kasino on sinulle tuttu harrastus, olet takuulla kuullut pianomelodioita pelien taustamusiikkina!

Pianolla vankka suosio harrastajienkin keskuudessa

Nykyään piano on yksi maailman suosituimmista soittimista, myös tavallisten harrastajasoittajien keskuudessa. Pianolla voikin soittaa monipuolisesti millaisia tahansa melodioita ja opettelu on helppo aloittaa. Monet vanhemmat ilmoittavatkin lapsensa pianotunneille jo pienessä iässä, myös Suomessa. 

Maassamme myydään eniten Yamaha ja Roland-merkkisiä pianoja, joiden hinnat vaihtelevat luonnollisesti mallista, kunnosta ja merkistä riippuen. Käytetyissä pianoissa valinnanvaraa on muutaman kympin kannettavasta pianosta monen tuhannen hintaisiin flyygeleihin, jotain jokaiselle kukkarolle! Siten tänään kenenkään ei tarvitse omata suurta taloa tai paljoakaan rahaa pianon ”ostoon”, vaan jokainen voi hankkia unelmiensa soittimen edulliseen ja säilyttää sitä vaikkapa sänkynsä alla.

Pianon tulevaisuus

Piano ei ole ikänsä puolesta vanha soitin, mutta se on muuttanut muotoaan ja seurannut ajan virtaa. Piano on soitin, joka on kehittynyt flyygelistä ja pystymallista myös kannettavaksi versioksi, vastaten soittajien vaateisiin. Pianon asema rakastettuna soittimena on vakaa, eikä sillä näytä olevan horjuttajaa näköpiirissä. Saamme siis varmasti nauttia ihanista painomelodioista vielä pitkään!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *